fbpx
PL
Jak czekolada działa na nasz organizm?

Jak czekolada działa na nasz organizm?

Często radzimy naszym bliskim, aby smutki zajadali czekoladą, a kiedy ktoś czuje się słabo wyciągamy ku niemu czekoladowy batonik – dlaczego czekolada działa dobrze nie tylko na nasze samopoczucie, ale także zdrowie?

Wszystko dzięki tryptofanowi, glukozie, kofeinie, teobrominie oraz jonom magnezu, które mieszczą się w składzie tego niebiańskiego przysmaku.

Dostarczając treptofan zwiększamy ilość serotoniny, czyli neuroprzekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym, odpowiadającego m.in za nasze lepsze samopoczucie psychiczne i fizyczne.  Zwiększa się również poziom glukozy i endorfin, czyli hormonów szczęścia, których działania nie trzeba nikomu tłumaczyć.

O czekoladzie mówi się także jako o afrodyzjaku, co jest poniekąd prawdą, ponieważ zawarta w składzie fenyloetyloamina potocznie nazywana jest hormonem miłości. Kofeina natomiast podnosi ciśnienie krwi, dzięki czemu niweluje uczucie ospałości i zmęczenia, a glukoza dostarcza nam energii.

Nie bez znaczenia jest także zawartość magnezu. To dzięki niemu nasze mięśnie oraz umysł mogą właściwie funkcjonować, dlatego właśnie czekolada (pomagająca w koncentracji) jest zalecana dla studentów w okresie sesji oraz osób aktywnie pracujących umysłowo.

Największe stężenie wszystkich wyżej wymienionych składników oddziałujących na nasze funkcjonowanie ma czekolada gorzka. Wybierając ze sklepowej półki rodzaj, spójrzmy na skład – prawdziwa ciemna czekolada zawiera od 70 do 99% kakao. Olej z nasion kakaowca obfituje w cenne związki mineralne, wolne kwasy tłuszczowe, witaminy, biopierwiastki oraz naturalne przeciwutleniacze, z których najsilniejsze to flawanole i polifenole. Tabliczka takiej czekolady zawiera około 500 kcal, dbając o zbilansowaną dietę i zdrowy tryb życia, nie jest to liczba, która spożywana raz na jakiś czas mogłaby spowodować u nas wzrost wagi, więc jeśli czujemy że nasz organizm potrzebuje dodatkowego doładowania nie bójmy się po nią sięgnąć!

„Ciemna czekolada ma przede wszystkim dużo antyoksydantów, które potrafią utrzymać naszą skórę w dobrym zdrowiu i spowolnić procesy starzenia. Także im mniej przetworzona i ciemniejsza czekolada, tym wyższa w niej będzie zawartość tych cennych składników. – tłumaczy dr Jolanta Wypler – jest to szczególnie ważne w czasach kiedy jesteśmy narażeni na nieustanny atak wolnych rodników jak stres, zła dieta i zanieczyszczenia.” – dodaje.

Jak widać nie taki diabeł straszny jak go malują – wszystko jest dla ludzi, nawet czekolada! Pamiętajmy tylko o zbilansowanej diecie i świadomym wyborze słodkiego rarytasu. Rozsądne jedzenie czekolady przyniesie nam nie tylko radość i energię, ale także pozytywne działanie na nasz organizm.

Zamknij Menu